Aurore van Opstal - De mannen die Marilyn vermoordden

Roman
 

Terwijl ze de Weinstein-zaak aan het verslaan is, wordt Julie de Smedt – columniste bij een Belgisch vrouwenblad – benaderd door haar neef, een uitgever.
Hij zal haar verschillende dagboeken van Marilyn Monroe en van de Amerikaanse schrijfster Margaret Wright – die de actrice in de laatste jaren van haar leven ontmoette – toevertrouwen.
Het lezen van deze dagboeken zal Julie’s leven op zijn kop zetten.

In dit uiterst ontroerende en noodzakelijke boek verweeft Aurore Van Opstal het verhaal van twee heldinnen met dat van Marilyn Monroe en dompelt ons onder in de hel van levens die sinds hun vroege jeugd verwoest zijn door seksuele roofdieren.
Ze zijn dan wel meer dan 50 jaar van elkaar gescheiden, maar hun levens zijn nog steeds vol extreem geweld, verlating, onrecht, ontkenning, stilte, onverschilligheid, onbegrip, eenzaamheid en onpeilbaar lijden.

Deze vrouwen hebben geweld en de psychotraumatische gevolgen ervan overleefd.
Ze hebben moeten vechten en buitengewone, uitputtende strategieën moeten toepassen om vooruit te komen ondanks de pijn, onzekerheid, angst en vrees - angst voor de wereld, angst voor zichzelf, angst om niet geloofd te worden.

Hun leven was een levende hel, een permanente oorlog met zichzelf.
Geconfronteerd met dit ondraaglijke lijden lijkt zelfmoord soms de enige mogelijke oplossing...

Marilyn stierf eraan, anderen overleefden het dankzij de hulp van anderen.
Dankzij mooie ontmoetingen en zorg leven ze nu eindelijk, bevrijd van hun trauma’s.

Aurore Van Opstal brengt een universele boodschap over de ervaringen van vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, maar ook een boodschap van opstand en hoop: een opstand tegen een wereld van mannelijke overheersing, waar alleen al het feit dat je als meisje geboren wordt je lot bezegelt en je tot een potentiële prooi en seksslavin maakt voor een man of een groep mannen, veroordeeld om te lijden, te zwijgen en te overleven; hoop op een wereld van solidariteit, een eerlijke, egalitaire, feministische wereld, waar vrouwenrechten gerespecteerd worden, waar slachtoffers van geweld erkend, beschermd, verdedigd en verzorgd worden, waar ontkenning en straffeloosheid niet langer de regel zijn.

In een rechtschapen wereld hadden Marilyn en deze heldinnen hun kindertijd in veiligheid kunnen doorbrengen, volwassen kunnen worden, hun leven kunnen kiezen, liefhebben en geliefd worden.

 

Zowel Julie De Smet als Margaret Wright zijn fictieve personages.
Marilyn Monroe hield dagboeken bij, maar de dagboeken in deze roman zijn het product van de verbeelding van de auteur.

 

Aurore Van Opstal, gerenommeerd journaliste en voorvechtster van het feminisme, herbekijkt het traumatische leven van Marilyn Monroe in ‘De mannen die Marilyn vermoordden’.

Met een achtergrond in Arbeidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en ervaring in het maken van documentaires, bevindt Aurore zich op het kruispunt van rigoureus onderzoek en meeslepende storytelling.

Haar werk, dat de veerkracht toont van mishandelde vrouwen en fungeert als spreekbuis voor degenen die lijden onder het patriarchaat, wordt met deze nieuwe meertalige editie toegankelijk gemaakt voor een internationaal publiek, waardoor haar inzet om licht te werpen op complexe en genuanceerde waarheden toegankelijker wordt dan ooit.