Jean Giono - De Poolse Molen
Literaire roman
Giono’s 'De Poolse Molen', die naar vorm en in houd herinneringen opwekt aan de grote Russische schrijvers, voert ons naar een landgoed, 'De Poolse Molen', ergens op het platteland van Frankrijk, in de nabijheid van een typische provinciestad.
Op het geslacht van de eigenaar, Coste’s, lijkt een vloek te rusten: stuk voor stuk worden de leden van deze familie door het noodlot achtervolgd.
Bij de laatste telg is het alsof het lot aarzelt, maar tenslotte valt ook zij met haar kinderen ten prooi aan het onontwijkbare...
De typering van de diverse personen is uiterst raak en levendig, de sfeer van het nieuwsgierige en afgunstige stadje is meesterlijk opgeroepen.
De grote jaarlijkse feestavond is als een symbool van alles wat er in zo’n plaats leeft en streeft.
Giono toont de ‘deftigen’ in al hun gevoeligheden en uiterlijke schijn, maar tevens de grootheid en onaantastbaarheid van de enkeling, die zichzelf durft te zijn en daardoor ver boven zijn omgeving staat.
Afgaande op deze gegevens zou men verwachten dat dit boek, hoe voortreffelijk ook geschreven, somber is.
Toch is dit geenszins het geval.
Doordat de auteur ons het verhaal laat vernemen uit de mond van een uiterst bekrompen en daardoor onbewust humoristische notaris uit het stadje, krijgt alles een bijzondere kleur, en komt de grootsheid der gebeurtenissen des te meer tot uiting door de benepen zienswijze van de kleinsteedse verteller.