Isaac Asimov - De Tweede Foundation
Foundation-trilogie - Deel 3
Science fiction
Het Eerste Galactische Imperium had tienduizenden jaren lang in zijn bestaan volhard.
Het had alle planeten van de Galaxis onder een centraal bewind verenigd - een bewind dat soms tiranniek, soms verlicht, maar altijd ordelijk was.
De mensheid was vergeten dat er andere leefwijzen mogelijk waren.
Behalve Hari Seldon.
Hari Seldon was de laatste grote geleerde van het Eerste Imperium.
Hij was het die de wetenschap der Psychohistorie tot volle ontwikkeling bracht.
De Psychohistorie vormde de kwintessens van de sociologie.
Het was de wetenschap van het menselijke gedrag, herleid tot mathematische formules.
De gedragingen van een individu zijn niet te voorspellen, maar Seldon ontdekte dat de reacties van een menigte statistisch konden worden berekend.
Hoe groter de menigten hoe accurater de voorspellingen, en de menigten waarmee Seldon werkt, omvatten niet minder dan de totale bevolking van de Galaxis - een bevolking die in zijn tijd vele kwintiljoenen telde.
Het was dus Seldon die - tegen het gezonde verstand en alle alledaagse verwachtingen in - voorspelde dat het schitterende Imperium dat nog zo krachtig en vitaal leek, in werkelijkheid in staat van ontbinding verkeerde.
Hij wist bovendien te voorspellen (of werkte zijn formules uit - wat op hetzelfde neerkomt) dat het Galactisch Stelsel, wanneer het aan zijn lot zou worden overgelaten, een periode van dertigduizend jaar misère en anarchie te wachten stond voordat een krachtige regering opnieuw uit de as zou herrijzen.
Hij besloot deze situatie te veranderen en een toestand te bewerkstelligen die in een periode van duizend jaar de vrede en de beschaving zou doen herleven.
Hij stichtte twee kolonies, bevolkt door geleerden, ‘Foundations’ genaamd.
Met opzet stichtte hij deze kolonies aan de tegenover elkaar liggende einden van de Galaxis.
Eén Foundation was ‘openbaar’ - de andere lag verborgen onder een geheimzinnig zwijgen.
De beide voorgaande delen bevatten de geschiedenis van de eerste drie eeuwen van de Eerste Foundation, die begon als een kleine nederzetting van encyclopedisten, verloren in de buitenste duisternissen van het Galactisch Stelsel.
Deze gemeenschap zag zich periodiek voor een crisis geplaatst.
De daarbij te volgen gedragslijn beperkte zich tot slechts enkele mogelijkheden, maar daarna ontwikkelden zich nieuwe mogelijkheden die Hari Seldon met zijn berekeningen had voorzien.
De Eerste Foundation met haar hoog ontwikkelde wetenschap annexeerde de tot barbarendom vervallen planeten waardoor zij werd omringd.
Zij weerstond de anarchistische roofheren die zich van het stervende Imperium hadden afgescheiden en wist hen te verslaan.
Dit gold ook voor de resten van het Imperium zelf.
Toen gebeurde er tenslotte iets wat Hari Seldon niet had kunnen voorzien - de onvoorstelbare macht van een enkel individu, van een ‘mutant’.
Dit individu - Het Muildier genaamd - was geboren met een vermogen waarmee de emoties van anderen konden worden beïnvloed en omgevormd.
Hij wist daarmee zijn grootste vijanden tot zijn medestanders en zijn meest trouwe onderdanen te maken, en complete legers konden, nee, wilden hem niet bestrijden. Het was door hem dat de Eerste Foundation ten val werd gebracht en waardoor Seldon’s plan voor een deel onmogelijk werd gemaakt.
Wat overbleef was de geheimzinnige 'Tweede Foundation', het doel van al het streven van Het Muildier.
Hij moest die 'Tweede Foundation' vinden teneinde zijn heerschappij over de Galaxis te voltooien.
De getrouwen van de Eerste Foundation zochten naar de Tweede om volkomen andere redenen; maar waar deze 'Tweede Foundation' zich bevond wist niemand.
Hier volgt dan het verhaal van de speurtocht naar 'de Tweede Foundation' ...
Review:
'Deze trilogie is voor mij de absolute top qua SF.
Het eigenaardige eraan -vind ik- is dat je na lezing onmiddellijk zin hebt om het ganse werk opnieuw te lezen.
Qua productiekosten is een verfilming waarschijnlijk onmogelijk.
Als men er zich toch aan waagt ('I, robot') is het resultaat een grote digitale smurrie.
Asimov léés je gewoon.' - Een lezer