Fleur Jurgens - Drakensteyn, droomkasteel

Roman

 

'Drakensteyn, droomkasteel' is het op feiten gebaseerde verhaal van het turbulente huwelijk van Minnie en Anton Mandemaker, de eerste maar kortstondige kokkin en butler van kasteel Drakensteyn.
De roman is gebaseerd op de memoires van Minnie en speelt zich af achter de schermen van het sprookjeskasteel, waar roddels over zowel vorsten als lakeien onbeschroomd worden uitgewisseld.

Het verhaal scheert langs bekende historische feiten, zoals de eerste schuchtere ontmoetingen tussen prinses Beatrix en de hooghartige Duitser Claus von Amsberg, de totstandkoming van hun omstreden huwelijk en hun legendarische bruiloft.
Als de kersverse prins eenmaal in het kasteeltje woont, ontpopt hij zich tot een ware huistiran.
Vooral de butler krijgt het te verduren en verliest zich in drank en een ongezonde bewondering voor een getrouwde pianiste.

Wanneer een dag na het huwelijk van Margriet en Pieter van Vollenhoven de alom geliefde jachtmeester Jacob Knap op mysterieuze wijze verongelukt, volgt een dramatische ontknoping.
Is er sprake geweest van een mislukte aanslag op het prinselijk paar, een liquidatie door ontevreden stropers, een crime passionnel, of toch domme pech?

'Drakensteyn, droomkasteel' is te lezen als een wraakdocument, maar bovenal als het hartverscheurende verslag van een vrouw die de schone schijn verkoos boven haar verdriet.

 

Fleur Jurgens (1972) is filosoof en auteur van de roman 'Schaduwstad' (2012), het journalistieke onderzoeksverslag 'Het Marokkanendrama' (2007) en het pamflet 'Leve de burgertrut' (2007).
Zij was redacteur en columnist voor onder andere het opinieweekblad HP/De Tijd.

  • Over 'Schaduwstad':
    ‘Brutaal en pakkend romandebuut.’ - Boekentip van de week, De Telegraaf

  • Over 'Het Marokkanendrama':
    ‘Verfrissend kritisch.’ - NRC Handelsblad
    ‘Onopgesmukt van toon en snijdt dwars door de laatste resten van politiek correct denken heen.’ - Nederlands Dagblad

  • Over 'Leve de Burgertrut':
    ‘Een liefdevol betoog. Als lezer word je stevig aan het denken gezet.’ - Algemeen Dagblad